Doarp, mar en kâns fan Kees Alberts

Doarp, mar en kâns fan Kees Alberts

Wêrom?

Het is een hele mooie manier om energie op te wekken vanuit een oneindig grote bron, namelijk de warmte uit het water van ons eigen Heegermeer. Vroeg of laat gaat het gas er af in heel Nederland en dus ook in Heeg. Dat is al besloten en Heeg is er tegen die tijd met het Warm Heeg initiatief dan al mooi klaar voor. Het mooiste is dat we dat gaan doen d.m.v. een coöperatie die van onszelf is. Daarmee hou je greep op de kostprijs van het warme water dat naar de huizen geleid wordt. Kortom: baas in eigen warm huis!


Wat ferraste it meast?

Blij verrast dat de gemeente als garantiefinancier op de achtergrond in het project stapte, terwijl wij toch als coöperatie de touwtjes in handen houden. Dat geeft voor de komende jaren waarin de installatie aangelegd moet worden zekerheid dat het ook echt voor elkaar komt.


It doarp?

Het dorp Heeg staat met dit project weer eens heel erg in de belangstelling. In tal van berichten en publicaties over duurzaamheid wordt Heeg genoemd als pilot-dorp voor de ontwikkeling van aquathermie. Daar mogen we trots op wezen en het past mooi bij het streven om Heeg en het Heegermeer lekker in de bekendheid te houden.

 

De Mar?

De Hegemer Mar is één van de bekendste wateren onder watersporters in binnen- en buitenland.

Het is hier bij ons op de Mar in het vaarseizoen dan ook altijd druk. Daar heeft Heeg in de laatste decennia voor een flink deel zijn ontwikkeling aan te danken. Vroeger vanwege de visserij en de handel in Paling en nu vooral vanwege alle mooie watersport- en recreatiebedrijven die er voor zorgen dat Heeg een levendig en leefbaar dorp is, waar het goed wonen en werken is. Aquathermie uit het Heegermeer geeft daar nog een extra slingertje aan.


En de kâns?

De kans om voor de toekomst betaalbare en superschone energie in onze huizen te krijgen, en daar als dorp ook nog zelf de baas over te zijn en te blijven, moeten we echt met beide handen aanpakken.

Als in de toekomst de salderingsregeling er mogelijk helemaal af gaat (ook voor de vele zonnepanelen in Heeg) is het mooi als er een betaalbaar alternatief is voor het krijgen van je warm water voor verwarming en heetwatersysteem. Dat alternatief is Warm Heeg, een mooie kans!